Cercetatorii spanioli au reusit sa creeze neuroni din celule ale cordonului ombilical
Cercetatorii de la Centrul de medicina regenerativa din Barcelona, condusi de medicul Juan Carlos Izpisúa, au reusit sa transforme pentru prima oara celulele din sângele cordonului ombilical in celule nervoase. Potrivit postului public de televiziune, aceasta reusita permite mai buna cunoastere asupra procesului generarii de neuroni in diferite boli ale sistemului nervos.
Acesti neuroni au mai putine mutatii, sunt mai accesibili, pentru ca exista banci de cordoane ombilicale in intreaga lume, si nu a fost nevoie decât de doua proteine pentru transformarea lor, ceea ce reduce posibilitatea de a produce tumori, riscul de cancer fiind principala problema in incercarile legate de reprogramarea celulelor.
Cercetatorii sustin ca acesti neuroni sunt functionali, adica pot transmite impulsuri electrice, si prin intermediul lor s-ar putea afla mai multe despre origine unor boli precum Parkinson sau Alzheimer.
Ce trebuie știut despre celulele stem
Articole recente:

Celule stem mezenchimale – folosite în studii clinice terapeutice pentru tratarea COVID-19
CellTrials.org a centralizat informații culese la nivel mondial (date până pe 15-04-2020) despre studiile clinice terapeutice efectuate în diferite țări pentru tratarea COVID-19. Potrivit datelor centralizate, din totalul de 597 de studii clinice, 45 dintre aceste...

