Celulele stem, utilizate in tratamentul accidentului cerebral vascular

Infuzarea de celule stem in creier poate contribui la accelerarea recuperarii pacientului dupa un accident vascular cerebral, conform unui studiu pilot realizat de Imperial College din Londra.
Specialistii cred ca celulele incurajeaza aparitia a noi vase de sange in zonele afectate ale creierului.
In urma cercetarii, s-a descoperii ca cei mai multi dintre pacientii supusi tratamentului cu celule stem au fost capabili sa mearga si sa isi poarte singuri de grija fara alt ajutor, desi acestia au suferit accidente vasculare cerebrale severe.
Tratamentul s-a realizat cu celulele stem extrase din maduva osoasa a persoanelor afectate. S-au izolat celulele de tip CD34 +, celule pe care le regasim si in sangele ombilical recoltat la nasterea copilului, acestea avand capacitatea de a stimula dezvoltarea de noi vase de sange. Acestea au fost introduse in sectiunile deteriorate ale creierului, afectate de accident, prin artera principala care alimenteaza aceste zone.
Pacientii au fost monitorizati timp de 6 luni, perioada in care s-a urmarit abilitatea acestora de a realiza activitati zilnice in mod independent, fara a necesita ajutor din partea unor alte persoane.
Patru din cei cinci subiecti supusi tratamentului sufereau in urma accidentului vascular cerebral de paralizie si dificultati de limbaj, dar dupa 6 luni de la inceperea studiului trei dintre ei si-au recuperat capacitatile motorii si de limbaj.
Lifeline la Baby Boom marte 2018
Ce trebuie știut despre celulele stem
Articole recente:

Celule stem mezenchimale – folosite în studii clinice terapeutice pentru tratarea COVID-19
CellTrials.org a centralizat informații culese la nivel mondial (date până pe 15-04-2020) despre studiile clinice terapeutice efectuate în diferite țări pentru tratarea COVID-19. Potrivit datelor centralizate, din totalul de 597 de studii clinice, 45 dintre aceste...

Celule stem – aliate în lupta cu noul coronavirus, COVID-19 – posibile tratamente
Atunci cand vine vorba despre infectii transmisibile, o luna de zile este suficienta pentru transmiterea acestora. Lista cazurilor confirmate și a deceselor din noul coronavirus (COVID-19) au determinat o reacție la nivel mondial pentru proteja răspândirea acestuia,...

