Recuperare cu celule stem dupa un atac de cord

Tata a doi copii, James Cross, 55 ani, a suferit un atac de cord in februarie, chirurgii de la Chest Hospital din Londra oferindu-i sansa de a beneficia de o terapie experimentala ce implica injectarea de celule stem in inima afectata, celule prelevate din maduva osoasa a pacientului, in speranta de a stimula cordul in refacerea lui.
Se pare ca terapia a functionat, intrucat functiile muschiului inimii au cunoscut o crestere a activitatii de la 21% la 37% si continua sa se imbunatateasca.
Expertii spera ca noua tehnica sa creasca rata de supravietuire a victimelor atacurilor de cord cu 15%.
Pacientul se prezinta intr-o stare foarte buna si se bucura de rezultatele inregistrate: “Dupa atacul de cord, muschiul inimii mele functiona la 21% din capacitatea lui, cota normala fiind de 61%. In urma terapiei cu celule stem, aceasta valoare a crescut la 37% si continua sa creasca.”
James avea un stil de viata sanatos, nu fuma, consuma bauturi alcoolice doar ocazional, dar a suferit o trauma emotionala extrema, cand in 2006, fiul lui, Sam, in varsta de 16 ani a murit in urma unui accident de avion.
“Obisnuiam sa adorm plangand si sa ma trezesc plangand”, ne dezvaluie James.
Pentru a restabili fluxul sanguin, echipa medicala a fost nevoita sa introduca in artera coronara ingustata un mic tub, numit stent. A doua zi, James a fost vizitat in sectia de terapie intensiva de specialistii care coordonau tratamentul experimental cu celule stem, acestia oferindu-i sansa unui nou inceput.
James s-a numarat printre primii pacienti din cei 3000 la nivel european care se alaturau acestui studiu medical, fiind a doua persoana din Marea Britanie care a fost supusa terapiei.
Chirurgii au introdus prin artera de la incheietura mainii un tub catre inima, injectand o seringa cu celulele stem prelevate de la pacient, apoi au oprit pentru o secunda alimentarea cu sange a inimii, pentru a oferi celulelor stem ocazia de a se depune peste zona afectata.
“Au repetat aceasta operatiune de 7 ori, cu 7 seringi diferite. Am fost treaz pe toata durata tratamentului, dar nu a fost traumatizant deloc.”, ne zice James.
In cateva ore James a fost capabil sa se ridice si sa isi reia diverse activitati. Acum el se simte recuperat in intregime. James se va afla sub monitorizare medicala timp de 5 ani dupa aceasta interventie.
De mai bine de 15 ani, celule stem sunt considerate ca un viitor remediu pentru o serie de afectiuni medicale.
Chirurgii folosesc in prezent tratamentele cu celule stem pentru accidente vasculare cerebrale, afectiuni oculare, articulare, diverse tipuri de cancer, precum ca și modalitate de a crea sange artificial pentru transfuzii de urgenta.
Sursa: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2748294/Cells-hip-repair-heart-attack-damage.html
Lifeline la Baby Boom marte 2018
Ce trebuie știut despre celulele stem
Articole recente:

Celule stem mezenchimale – folosite în studii clinice terapeutice pentru tratarea COVID-19
CellTrials.org a centralizat informații culese la nivel mondial (date până pe 15-04-2020) despre studiile clinice terapeutice efectuate în diferite țări pentru tratarea COVID-19. Potrivit datelor centralizate, din totalul de 597 de studii clinice, 45 dintre aceste...

Celule stem – aliate în lupta cu noul coronavirus, COVID-19 – posibile tratamente
Atunci cand vine vorba despre infectii transmisibile, o luna de zile este suficienta pentru transmiterea acestora. Lista cazurilor confirmate și a deceselor din noul coronavirus (COVID-19) au determinat o reacție la nivel mondial pentru proteja răspândirea acestuia,...

Terapia cu plasmă, folosită în tratarea pacienților cu COVID-19
În ultimele luni, o lume întreagă a fost luată “cu asalt” de un inamic nevăzut, dar extrem de periculos: noul COVID-19. Numărul celor infectați cu acest virus, crește de la o zi la alta, iar o planetă întreagă a paralizat în fața lui, deoarece el nu iartă și se...

